Hoe hoog is de boete in 2023?

Veel voorkomende boetes bij het foutief gebruik van een aanhangwagen

De boete als u niet het juiste rijbewijs heeft bedraagt € 390 (+ € 9 administratiekosten) [K 055]

Dit is bijvoorbeeld als u een BE-rijbewijs nodig zou hebben maar slechts B heeft.
De boete is echter het grootste probleem niet. Als u een ongeluk krijgt met uw auto en er schade bij, dan keert de (auto)verzekeraar niet uit! Zeker met persoonlijk letsel gaat het schadebedrag heel hard omhoog. Stelt u zich eens voor als u iemand aanrijdt en deze persoon blijkt een jonge professor te zijn en kan nooit meer werken. U wordt dan aansprakelijk gesteld voor zijn schade omdat hij geen inkomen meer heeft. Dit moet u dan betalen.

Indien u het juiste rijbewijs niet heeft, maak dan snel een afspraak met een autorijschool voor rijlessen en het examen.

De boete als u niet een witte kentekenplaat heeft bedraagt € 160 (+ € 9 administratiekosten) [K 405]

Een originele witte kentekenplaat met het kenteken van de trekkende auto is verplicht bij aanhangwagens die minder maximaal 750kg wegen. Dit zijn dus de aanhangwagens die zelf geen gele kentekenplaten hebben. Het maken van een eigen kenteken (geschreven letters op wit karton) is geen geldige oplossing. U riskeert dan nog steeds de boete. Een witte kentekenplaat kost ongeveer € 15,00.

Is een witte kentekenplaat met een blauwe NL-strook (en met Europa logo) ook geldig?

Nee. Deze kentekenplaten zijn niet goedgekeurd en u kunt daar ook voor bekeurd worden. Dit is exact dezelfde bekeuring als hierboven genoemd. U dient een volledig witte kentekenplaat te hebben met enkel de zwarte letters van het kenteken. In het buitenland is daarom dus een losse NL-sticker noodzakelijk om uw herkomst aan te geven. Deze NL-sticker moet achterop de aanhangwagen of fietsendrager worden geplakt (en niet op de kentekenplaat) zodat deze zichtbaar is vanaf de achterzijde. Let op, u mag ook niet op een originele goedgekeurde witte kentekenplaat een sticker plakken (dus ook niet een NL-strookje).

De boete als u geen afdekzijl hebt in het geval van losse lading bedraagt € 440 (+ € 9 administratiekosten) [p 061]

Bij lading bent u altijd verplicht om deze vast te zetten zodat deze niet van de aanhangwagen af kan vallen. Bij losse lading zoals tuinafval moet dit door middel van een afdekzijl. In het geval van een koelkast volstaan spanbanden.

Geen [feitcode k 045 a]of verlopen keuringsbewijs [k 045 b] voor een aanhanger >750kg = € 160 (+ € 9 administratiekosten)


De boetebedragen zijn afkomstig vanuit de boetebase van het openbaar ministerie

VERJO Veilig op weg, aanhangwagen en caravan

VERJO Veilig op weg, aanhangwagen en caravanDit theorieboek is ideaal voor begeleiding bij de praktijklessen en als voorbereiding op het examen E bij B. Het boek is afgestemd op rijprocedure E bij B.

Meer info

VERJO 0020 | ISBN 978-90-5862-244-0 | 9e druk (uitgave september 2012)

€ 22,00

Nu gratis verzending!

Op voorraad. Nu besteld, woensdag in huis

Naar product op Bol.com »

Aanhangwagennet kopen